tiistai 30. syyskuuta 2014

Budjetti

Nyt vihdoin se luvattu budjettipostaus!

Aina, kun on reissuun lähdössä, on hyvä miettiä, kuinka paljon rahaa tulee menemään ja mihin. Ylipäätään on hyvä miettiä, kuinka paljon on varaa/ haluaa rahaa koko reissuun käyttää. Helposti käy niin, että reissun huumassa ja sillä "tämä on niin once in a life time juttu" -mielessä, tulee käytettyä hieman yli varojen. Itselle ainakin käy melkein aina juuri niin. Tulee ostettua kaiken maailman vaatteita, tilpehööriä ja matkamuistoja, joilla sitten kotiin päästyä ei tee yhtään mitään ja iso osa niistä "Tää oon pakko saada"-tavaroista joutuu kaapin pohjalle ja unohtuu kyllä täysin sinne. Lyhyimmillä reissulla tälläiset vähän heikot hetket ovat ihan ok mutta kun lähtee pidemmälle matkalle täytyy olla hieman varovaisempi.  Tämän takia on hyvä tehdä ennen reissua ihan päiväbudjetti. Sellainen budjetti, joka vähän pitää suurimmat ostosvimmat aisoissa, mutta antaa silti liikkumisvaraa.

Meillä tälläinen söppänä banaaninkuoresta tehty matkavihko. Saisi olla kyllä pienempi...



Itse teimme budjettimme seuraavasti:
- Mietimme, kuinka paljon olemme valmiita (lue: tilillä on rahaa) käyttämään rahaa koko matkaan.
-Tutkimme etukäteen kuinka paljon lentoihin suurinpiirtein menee ja lisäsimme hieman pelivaraa ja miinustimme lentojen hinnat koko rahasummasta.
-Viimeiseksi jaoimme jäljellä olevan rahasumman päivien lukumäärällä (kannattaa lisätä muutama extra päivä), jotka vietämme matkalla.
Meille tuli hieman alle 30 euron päiväbudjetti, jonka pitäisi kyllä hyvin riittää yöpymiseen ja mahdollisiin liikkumisiin ja tekemisiin päivässä. Ja eihän sitä joka päivä varmaan tuota kolmeakymppiä menekään, vaan joskus tulee joku päivä elettyä vähemmällä, jolloin toisille päiville jää taas enemmän rahaa.

Reissun suunnittelu palaverissa Mimibossa

Aina budjettia tehdessä täytyy tietenkin ottaa huomioon minne päin maailmaa matkustaa, jotta budjetti olisi mahdollisimman realistinen. Esimerkiksi 30 euroa päivässä yöpyminen mukaan lukien olisi melkein mahdotonta vaikkapa Uudessa Seelannissa.

Onko siellä Aasiassa reppureissaamassa olleita? Miltä budjetti kuulostaa?
Me voidaan aina välillä laittaa välitietoja, kuinka budjetti on toiminut.

Nyt on enää alle viikko lähtöön jäljellä ja aikas täpinöissä ollaan. Vielä ennen reissua vähän meidän vinkkejä kuinka matkustaa halvemmalla ja meidän suosimia sivustoja.

Vaikka budjetin tekee ja reissua suunnittelee ei niitä kannata turhan vakavasti ottaa eikä stressata liikoja. Kyllähän aina välillä täytyy elää täällä ollaan vaan kerran fiiliksellä, että kyllä reissuun lähdetään tämän seuraavan quotein mukaan.

                                       "to travel is worth every cost or sacrifice."
                                           Elizabeth Gilbert, Eat, Pray, Love



- Julia & Fanni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti