sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Matkajärjestelyt

Noniin tässä tulee nyt vähän käytännön tietoja siitä, mitä järjestelyjä tällaiselle matkalle lähteminen on meiltä vaatinut.

Kun on lähdössä reissuun, on hyvä selvittää mahdolliset vaatimukset, joita kohdemaa saattaa edellyttää. Varsinkin pitemmälle reissulle lähdettäessä on myös kotimaassa joitain järjestelyitä, joita tulisi hoitaa. Välttämättömiä asioita Kaakkois-Aasiaan matkustaessa ovat rokotusten, viisumien ja vakuutusten hankkiminen.

Rokotusten hankkiminen voi tuottaa pientä päänvaivaa. Voi tuntua sokkeloiselta lähteä ottamaan selvää omaan kohdemaahan tarvittavista rokotuksista. Esimerkiksi rokote.fi tarjoaa kyllä rokotesuositukset eri maihin, mutta se ei tarkota, että ne olisivat kaikki välttämättömiä. Kaiken lisäksi netin eri keskustelupalstat saattavat hämmentää lukuisilla eri mielipiteillään. Itse koimme helpoimmaksi tavaksi ottaa yhteyttä oman paikkakunnan terveyskeskukseen ja selvittää asia sitä kautta. Sieltä saimme tiedot tärkeimmistä rokotuksista ja tarvittavat reseptit sekä he pystyivät tarkistamaan, mitä rokotuksia meillä jo oli. Toki hekin välttämättömien lisäksi suosittelivat vielä muita rokotuksia yli 500 euron edestä. Niiden ottamisessa kannattaa käyttää omaa harkintakykyä ja itse otimmekin vain meillä jo voimassa olevien perusrokotusten lisäksi hepatiitti A ja B -rokotukset.

Viisumeita meidän ei oikeastaan ole tarvinnutkaan hankkia. Indonesiaan ja Thaimaahan matkustettaessa Suomen passilla saa molemmissa maissa oleskella 30 päivää ilman viisumia, kunhan vain on maahan saavuttaessa näytettävänä lentolippu pois maasta tuon 30 päivän sisällä. Malesiassa oleskeluaika ilman viisumia on jopa 3kk. Hieman päänvaivaa meille aiheutti tuo Thaimaassa oleskelu, sillä päättäessämme lähteä vapaaehtoistyöhön Soi dogiin piteni samalla myös aikamme Thaimaassa. Jouduimme siis muuttamaan hieman aikatauluamme siten, että emme oleskele koko aikaa yhtäsoittoisesti Thaimaassa, sillä viisumin hankkiminen olisi ollut jo liian myöhäistä siinä vaiheessa, kun asian tajusimme. Olisihan sitä taas voinut ottaa kunnolla asioista selvää hieman aiemmin...

Vakuutuksen hankkiminen on melko helppo juttu. Sen kun vain soittaa valitsemaansa vakuutusyhtiöön ja ilmoittaa matkan keston. Tärkeää on tietysti muistaa vakuuttaa niin itsensä kuin matkatavaransakin. Nuo vakuutukset eivät ole kyllä alkuunkaan tyyriitä ja ilman niitä en kyllä suosittelisi kenellekään reissuun lähtöä. Jos reissussa aikoo harrastaa jotain extremelajeja, niin niissä sattuvia tapaturmia ei kyllä ihan perusvakuutukset korvaa. Meillä ei kuitenkaan ihan niin riskialttiita mieltymyksiä taida olla.

Muita hieman pienempiä asioita, joita meiltäkin on itseasissa vielä hoitamatta, on mm. rahanvaihto ja ilmoitus ulkoministeriöön. Jos teille tulee mieleen jotain tärkeää, mitä meiltä on unohtunut, kommentoikaa ihmeessä, niin ei olla ihan pulassa sitten!

Ensi postauksessa, siitä budjetista!

"Once the travel bug bites there is no known antidote, and I know that I shall be happily infected until the end of my life"
Michael Palin

- Julia & Fanni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti